Prezentaija Smart Watering sistema na Web West Weekend konferenciji.

Prezentovali smo naše sisteme za daljinsko i automatsko navodnjavanje drugog dana Web West Weekend konferencije koja je održana 22.10. 2016 godine u Užicu.

 

Prezentaciju je otvorila Biljana Kuzmanović koja je predsednik udruženja građana “Razvoj UE”

Prvi WWW (Web West Weekend) biće održan u petak 21. i subotu 22. oktobra 2016. od 10 do 14 časova u Klubu Gradskog kulturnog centra u Užicu. Organizator konferencije je Udruženje „RAZVOJ UE“ uz podršku grada Užica. Projekat za koji je odobreno 90 000 dinarao finansiranju projekata za omladinu u 2016. godini izabran je u skladu sa Lokalnim akcionim planom za mlade do 2019. za prioritetnu oblast.

Prisutni će u petak, 21. oktobra moći da saznaju o značaju društvenih mreža u obrazovanju, 3 D modelovanju multimedijalnih sadržaja korišćenjem savremenih softvera. Užičanin Đorđe Maksimović, sofverski inženjer Microsoft Development Center Serbia govoriće mladima kako da na intervijui za rad u multinacionalnim kompanijama najbolje predstave sebe.

Drugi dan konferenciju u subotu od 10 časova rezervisan je za teme primene informacionih tehnologija u oblasti poljoprivrede. Upotrebu daljinskog navodnjavanja prisutnima će demonstrirati Lazar Jovanović, student Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada koji je sa kolegom napravio sistem SMS navodnjavanja koji mu preko postavljenih senzora šalje informaciju koliko je zemlja vlažna. Od 11 časova biće promovisana platforma Netvist koju u Požegi pokreće bračni par Agayev a preko koje će poljoprivredni proizvođači uskoro moći da prodaju poljoprivredne i druge proizvode.

x

Lazar Jovanović, Smart Watering sistemi daljinskog navodnjavanja

Prezenaciju smo započeli sa par uvodnih reči o nastanku Smart Watering sistema, zatim smo govorili o izazovima u toku razvoja, problemima na koje smo nailazili i kako smo sa njima izašli na kraj.

Bilo je par reči i o mogućnostima sistema, njegovoj primeni kao i o tome kome bio ovakav sistem bio od koristi.

Na konferenciji smo demonstrirali rad sistema uživo na maketi koja je napravljena specijalno za ovu priliku.

 

Maketa Smart Watering sistema za automatsko navodnjavanj (levo) i sistema za daljinsko navodnjavanje (desno)

 

Sistem je napravljen da uštedi vreme, optimizuje navodnjavanje, smanji potrošnju vode i što je najbitnije – poveća prinose.

U toku je izrada Smart Watering aplikacije za Android i iOS o kojoj je više govorio Zoran Đukić.

Zoran Đukić, programer u Smart Watering timu

Sistemi će i dalje funkcionisati preko GSM signala i SMS poruka ali će aplikacija doneti određene novosti. Uz pomoć nje će moći da se zakazuje zalivanje, opcija korisna pre svega za one koji moraju da zalivaju biljke kasno noću. Takođe, u aplikaciji će se imati uvid u sve parametre sistema (vlažnost zemljišta, nivo vode, da li je u toku zalivanje) kao i uvid u istorijat zalivanja.

Iz aplikacije će lako moći da se kontroliše više odvojenih parcela upravljanih Smart Watering sistemima i da se istovrenemo vrši nadzor nad svim parcelama.

 

Smart Watering sistemi za automatsko i daljinsko navodnjavanje