naslovna-povrtarstvo-navodnjavanje

Šta povrtari treba da urade da automatizuju sistem za navodnjavanje?

Povrtarstvo je jedna od grana poljoprivrede koja je nezamisliva bez dobro planiranog i organizovanog navodnjavanja. Navodnjavanje se u povrtarskim usevima najčešće obavlja preko sistema kap po kap. Sistem se u većini slučajeva svodi na to da proizvođač ručno pušta navodnjavanje, što zahteva svakodnevno prisustvo u polju.

Pošto je navodnjavanje svih povrtarskih kultura poželjno obavljati rano ujutro ili predvečer, to stvara dodatne obaveze osobama koje su zadužene za navodnjavanje.

Automatizacija navodnjavanja kao rešenje za optimizaciju navodnjavanja

Automatizacija navodnjavanja u proizvodnji povrća donosi brojne benefite proizvođačima. Na prvom mestu je svakako to što se automatizacijom smanjuje opterećenje radne snage jer se aktiviranje navodnjavanja u tom slučaju odvija putem mobilnog telefona ili računara. Pored toga, proizvođač ima potpuni uvid i kontrolu protoka vode ali i ukupne količine vode koja je puštena u sistem.

Navodnjavanje pomoću Smart Watering sistema dokazano utiče na uštedu potrošene vode za navodnjavanje, čime se direktno smanjuju troškovi proizvodnje.

Pametno navodnjavanje u povrtarskoj proizvodnji

Smart Watering sistemi za navodnjavanje su modelirani tako da se mogu koristiti u svim granama poljoprivrede: voćarstvu, ratarstvu i povrtlarstvu. Kada je u pitanja proizvodnja povrća, naši sistemi su apsolutno primenjivi i što je najvažnije, mogu se instalirati na već postojeći sistem za navodnjavanje kap po kap uz minimalne adaptacije.

Osnovni preduslovi za automatizaciju navodnjavanja uz Smart Watering sisteme

Navodnjavanje u plasteničkoj proizvodnji ili povrtarskoj proizvodnji na otvorenom najčešće se obavlja putem sistema kap po kap. Takav sistem se sastoji od stalnog izvora vode koji se uglavnom odnosi na različite spremnike za vodu (burad, rezervoari) i sistema traka koje su razvedene u svaki proizvodni red.

Ovakav sistem predstavlja sasvim dovoljnu osnovu za instalaciju Smart Watering sistema. Dodatni uslovi koje proizvođač treba ispuniti su obezbediti izvor električne energije u polju, elektropumpu za crpljenje vode i stabilnu internet konekciju (SIM kartica)

Postavljanje Smart Watering sistema

Kada su svi prethodno navedeni uslovi ispunjeni, naš tim kreće sa postavljanjem sistema. Na početak svake zone navodnjavanja, postavljaju se elektromagnetni ventili koji se regulišu protok vode. Kako bi protok vode bio kontrolisan i kako bi proizvođač bio siguran da je sve u redu, koriste se senzori za merenje protoka vode.

kontroler-sistem-elektroventili

Sve komponente sistema se tada povezuju sa kontrolerom koji služi kao veza između aplikacije koja upravlja navodnjavanjem i sistema za navodnjavanje. Kontroler se sastoji od nosača, kućišta i matične ploče te je za njegov rad neophodna je električna energija.

Upravljanje navodnjavanjem

Upravljanje navodnjavanjem je veoma jednostavan proces, koji se obavlja putem mobilne ili web aplikacije. Postoje dvije osnovne opcije za upravljanje navodnjavanjem.

Prva je ručni režim rada sistema, u kojem proizvođač aktivira zonu koju želi da navodnjava i sam određuje koliko će vode biti pušteno u sistem, te sam zaustavlja navodnjavanje.

Drugi način je zakazivanje navodnjavanja, kojom se omogućava da korisnik programira navodnjavanje. Tako proizvođač može da zakaže navodnjavanje za period koji želi, odredi koje zone će se navodnjavati te da odredi trajanje navodnjavanja i količinu vode koja će biti potrošena.

upravljanje-navodnjavanjem

Smart START paket – veličina investicije

Osnovni paket za automatizaciju navodnjavanja koji je opisan u tekstu, naziva se Smart START paket i omogućava aktiviranje navodnjavanja pomoću mobilnog telefona ili računara, praćenje istorije navodnjavanja kao i alarme o zapušenju i pucanju cevi. Sistem se sastoji od 4 zasebne zalivne zone, koje se mogu aktivirati posebno ili zajedno, ovisno o potrebi i planu navodnjavanja.

Investicija u ovakav sistem, ako se uzme u obzir da proizvođač već ima postojeći sistem za navodnjavanje, iznosi između 800 i 1680 eura, plus troškovi montaže. Na ovu cenu se dodaje još samo mesečna pretplata od 10 eura, koja se odnosi na održavanje sistema.

Potrebne su vam dodatne informacije – kontaktirajte nas

Ako vas je ovaj tekst zainteresovao i želite čuti  više o našem sistemu za navodnjavanje, kontaktirajte nas!

Telefon: +381 66 82 7777 6

Email: info@smartwatering.rs

Javite nam se i mi ćemo vas rado posetiti, saslušati vaše probleme i potrebe, a onda ćemo zajedno naći pravo rešenje i pomoći vam da postanete jedan od mnogobrojnih poljoprivrednika kojima je Smart Watering olakšao život.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.