priča-o-razvoju-smart-watering-naslovna-slika-kako-smo-pretvorili-zasad-lešnika-u-malom-zvorniku-u-profitabilan-poljoprivredni-startap

Kako smo pretvorili mali zasad lešnika u uspešan startap

tri-suosnivača-smart-watering-lazar-jovanović-zoran-đukić-zoran-đogić
Tri suosnivača kompanije Smart Watering. Sleva nadesno – Dragan Cuca (rukovodilac hardvera), Lazar Jovanović (generalni direktor), Zoran Đukić (tehnički direktor)

 

Nije retkost da se velike ideje rode iz malih stvari. Kod nas, sve je počelo od zasada lešnika na porodičnom imanju. 

Lazar Jovanović (vlasnik i suosnivač kompanije Smart Watering) je tokom studija i prakse u novosadskoj kompaniji razmišljao o pokretanju sopstvenog imanja. U Malom Zvorniku je imao nešto porodične zemlje koju je bilo lepo iskoristiti i oživeti. 

Hteo je da posadi lešnik. Delovalo je kao dobra investicija koja se može isplaćivati godinama. Međutim, ništa o njemu nije znao, a kamoli o ozbiljnoj poljoprivredi. Učio je u hodu – od poznanika, drugih poljoprivrednika, prijatelja…

Zasad je lepo krenuo, baš kako treba. No česta putovanja na relaciji Mali Zvornik – Novi Sad zarad navodnjavanja postala su baš problem. Putovati 150 km da bi se proverile slavine i vlažnost zemljišta nije baš imalo smisla.

Bio je na korak od odustajanja, a onda je porazgovarao sa cimerom, Zoranom Đukićem. Pitali su se – da li se može tehnologija iskoristiti nekako za upravljanje na daljinu? Znate, kao kada automatskim ključem otvarate vrata od garaže.

Ideja o daljinskom upravljanju ispostavila se profitabilnom

Budući da su inženjeri, brzo su skicirali prvu verziju uređaja sa senzorima, napravili ga, povezali s telefonom i montirali u zasad lešnika. Odlično. Navodnjavali su lešnik na daljinu putem aplikacije. Problem rešen, to je to.

Dok ljudi nisu počeli da se raspituju i oduševljavaju inovacijom.

“Gde ste to kupili?”

“Hajde i meni napravite, putujem stalno u voćnjak.”

“Znači tačno znate kada lešniku treba voda?”

 

Tada im je sinulo da oni za svoj proizvod imaju i tržište koje niko drugi do tada nije pronašao.

Smart Watering – uređaj koji poljoprivrednicima olakšava život, a gazdinstvima proizvodnju

Mi smo danas kompanija koja ima preko 60 klijenata i pokriva čitav region, a u toku je i širenje na globalna tržišta. O uspešnosti i potrebi za ovim rešenjem pokazuje i činjenica da se timu priključio Zoran Đogić, diplomirani inženjer voćarstva, sa 15 godina radnog iskustva u gigantu kao što je Delta Agrar, kao i Dragan Cuca, stručnjak za razvoj hardvera koji je radio za najveće svetske automobilske kompanije.

Našem razvoju pomogao je i mentorski program u okviru Delta Agrar Biznis inkubatora koji smo prošli 2018. godine. Održivost koncepta otvorila nam je vrata za velike kompanije kod kojih smo mogli da isprobamo sve funkcije i izmerimo rezultate pre nego što izađemo na šire tržište.

Na primer, MK grupa je udvostručila prinos kukuruza zahvaljujući našem rešenju.

Kompanija Delta Agrar je uštedela 17% vode na godišnjem nivou i 4x smanjila obilaske voćnjaka.

smart-watering-tim-lazar-jovanović-zoran-đukić-zoran-đogić

Šta omogućava Smart Watering uređaj

U pitanju je automatika u navodnjavanju. Naš uređaj vam omogućuje da navodnjavate i đubrite voćnjake na daljinu putem mobilne aplikacije – kolliko im treba i kad im treba.

Senzori na više dubina pomažu da merite vlažnost zemljišta. Analitički podaci unutar aplikacije omogućuju vam da sve vreme pratite stanje i reagujete kad treba.

Naša najnovija funkcija su dnevne preporuke za navodnjavanje. Pokazalo se da, iako aplikacija daje podatke, sa njima nešto treba i uraditi, a niko od nas nije uvek 100% siguran niti ima vremena da se bavi detaljima.

Zato smo razvili i sistem dnevnih preporuka za navodnjavanje – kako bi naši korisnici znali kada i koliko da navodnjavaju. Jednostavnije rečeno – sada više ni podatke iz aplikacije ne morate da tumačite sami, dobijate gotovo rešenje na licu mesta.

aplikacija-smart-watering-ekrani-funkcije

 

Pozitivne reakcije u početku ali i nepoverenje

 

Svako ko je probao da posluje u poljoprivredi, zna koliko su poljoprivrednici vezani za svoju zemlju. Kada vide nekog u odelu kako ulazi u njivu, samo pogledaju u svoje ruke, hrapave od rada, i odmah podignu gard.

Lako je bilo kome da govori iz kancelarije. Na terenu se treba pojaviti svakog dana, ispod upeklog sunca, i strpljivo čekati kraj sezone. Svaka greška je preskupa. Nema nazad. Uvideli smo da našim poljoprivrednicima treba prići sa strpljenjem i domaćinski, a ne sa stavom da smo najpametniji.

Iako smo imali super reakcije kad smo startovali 2018. godine, trebalo je tu mnogo truda. I još uvek treba. Zato smo i mi zasukli rukave i obišli lično svakog poljoprivrednika koji nas je zvao. Uprljamo čizme, ali želeli smo da znaju da nam je stalo. Pokazivali smo strpljivo na licu mesta i to se isplaćuje dan danas – naročito kad nazovu telefonom da vide kako smo.

Stanje se promenilo danas mnogo u odnosu na početke

 

Sada, u 2023. svako ko se ozbiljnije bavi poljoprivredom, već je nekako čuo za nas i naše konkurente, odnosno za automatske sisteme navodnjavanja. Nepoverenja ima, ali mnogo manje. Svi smo uostalom nepoverljivi prema svemu novom u početku. 

Međutim, činjenica je da moramo pažljivije da trošimo resurse i da postoji način da uz manja ulaganja i pametnije odluke dobijemo bolji prinos.

Upravo ta moć tehnologije i njena sposobnost da unapredi proizvodnju hrane na čitavom svetu jeste nešto što nas dovuče svakog dana u kancelariju.

procenat-poljoprivrednika-koji-koristi-tehnologiju-u-evropi-20-posto-u-americi-80-posto

Koji su naši planovi za budućnost i šta preporučujemo

Zahvalni smo svim svojim klijentima, partnerima, a i zaposlenima. Bez vas ne bismo bili ovde gde jesmo danas. U budućnosti vidimo Smart Watering kao kompaniju koja je razvila paletu alata za voćare koje mogu koristiti na terenu svakog dana kako bi bili profitabilniji, ostvarili veći prinos, i imali više slobodnog vremena.

 

Sa druge strane, vidimo i potencijal da, kao vodeća srpska tehnološka firma u poljoprivredi, osvojimo što više tržišta globalno i donesemo u njihove voćnjake domaći izum. 

Na kraju, planovi su nam da obrazujemo sve domaće poljoprivrednike koji još uvek imaju nedoumice povodom upotrebe tehnologije. 

 

Pročitajte još: Kako se gaji višnja

 

Bitno je pratiti šta može da se prati. Bitno je uživati u plodovima svog rada i ne zavisiti od nepredvidljivih sezona. Da, mnoge stvari se ne mogu sprečiti, ali mnogo toga u poljoprivredi možemo da predvidimo.

reč-osnivača-smart-watering-lazar-jovanović
Ako bismo nešto savetovali partnerima i drugim igračima na tržištu – bitno je i ući u voćnjake. Opipati kakva je zaista situacija na terenu. Poverenje vrednog radnika se teško stiče, a lako gubi.

Najbolji je osećaj kada nam se obrate na kraju sezone i kažu da im se javimo uvek kad svratimo u kraj jer Smart Watering im je na neki način olakšao život.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.