suva-ispucala-zemlja

Senzori za vlagu štede vodu i novac, dva značajna resursa svakog proizvođača

Vlažnost, kao važna karakteristika zemljišta, oduvek se prepoznavala i procenjivala odokativno – na osnovu informacija o količini padavina u prethodnom periodu ili jednostavnom opservacijom i razgrtanjem površinskih slojeva zemlje.

Za mnoge proizvođače dugo je to bila jedina moguća metoda procene na osnovu koje su planirane aktivnosti navodnjavanja. Takva procena i kada je bila uspešna nije sugerisala optimalne količine vode koje su neopodne biljkama, pa su situacije prekomernog ili nedovoljnog zalivanja bile česte.

Danas se i uz sve postojeće i dobro organizovane sisteme za navodnjavanje ti problemi i dalje često javljaju, te se i ekonomičnost tih sistema dovodi u pitanje. Prekomerna potrošnja vode, a sa njom i novca, ali i smanjeni prinosi koji se dese usled neadekvatnog zalivanja, česti su, pa su rešenje mnogi proizvođači našli u senzorima za vlagu.

Vlažnost zemljišta kao glavni uslov za opstanak biljaka

Uopšteno govoreći vlaga u zemljištu je voda koja zauzima porne prostore između čestica zemljišta.

Voda u zemlji ima višestruku ulogu, ali u kontekstu proizvodnje bilo koje biljne kulture  najviše ističemo da:

  • pomaže u regulaciji temperature zemljišta
  • rastvara i prenosi hranljive materije koje podstiču rast biljaka
  • pomaže u kontroli razmene vode i toplote između površinskog sloja i atmosfere kroz isparavanje i transpiraciju biljaka

Kako bi se očuvala vlažnost zemljišta mnogi proizvođači se pridržavaju određenih mera poput pliće i površinske obrade zemlje, malčiranja, primene stajnjaka, organskih đubriva i drugih metoda. Ovo je posebno važno kada je suvo ratarenje u pitanju i kada ne postoje sistemi za plansko navodnjavanje. To su uobičajene procedure, koje se generacijama primenjuju bez imanja podataka o preciznoj količini  postojeće vlage.

mladica-iz-plodne-crne-zemlje
Generacijama se koriste procedure koje ne barataju dovoljno preciznim podacima.

U suprotnom, postoje merne metode i uređaji kojima se dolazi do tačnih informacija o vlažnosti tla na kom planiramo ili imamo zasade i koji nas upućuju kako da delamo da bi se ista održala u pravoj meri, a sve u cilju uspešne proizvodnje.

Novom tehnologijom do preciznijeg zalivanja

Senzori za vlagu su uređaji koji pouzdano i kontinuirano prikupljaju informacije o vlažnosti zemljišta.

Takve informacije su od koristi odmah nakon instaliranja senzora, premda se njihovom analizom u dužem vremenskom periodu, dolazi i do stabilnih rešenja kada je navodnjavanje u pitanju u organizovanoj proizvodnji.

Instalacija ovakvih uređaja je naknadno moguća na bilo koji postojeći sistem za navodnjavanje čime ga značajno unapređuje. Uz podršku određenih softvera i aplikacija ceo proces navodnjavanja, ali i uzgoja biljaka  dobija novi kvalitet, jer se greške predupređuju na vreme.

Posedovanje informacije o vlažnosti zemljšta u realnom vremenu doprinosi pravovremenoj reakciji ukoliko su klimatski uslovi ekstremni i veoma štetni po biljke.

Ovo je posebno važno u nepredvidivim i dugim sušnim periodima godine, kada je često zalivanje neophodno, ali sa pravom merom, jer i previše vode može da šteti biljkama.

Korišćenjem senzora za vlagu doprinosi preciznosti koja vodi i ka pametnom upravljajnju troškova. Tu se  pre svega misli na uštedu vode, a potom i novca koji je istovremeno i sredstvo i cilj svakom proizvođaču.

Ušteda vode kao prvi pokazatelj korisnosti senzora za vlagu

Ovi uređaji su lako dostupni i odavno su u širokoj upotrebi i u domaćoj poljoprivredi.

Ipak, neki podaci stranih proizvođača govore da su korišćenjem senzora za vlagu postignute veće uštede vode nego u situacijama kada su korišćeni samo senzori za kišu.

Rezultati trogodišnje studije Univerziteta Floride potvrdili su da su senzori za kišu pomogli korisnicima da uštede do 30 odsto više vode nego sistemi za navodnjavanje bez ikakvog senzora.

Saznanje da su korišćenjem senzora za vlagu u zemljištu u istom periodu godine, uštedeli u proseku 72 procenata vode bilo je dovoljno da se o ovim uređajima i njihovoj primeni više razmisli.

Ovim se pokazala prednost senzora za vlagu nad senzorima za kišu, kojima se i dalje ne spori efikasnost i koji su i dalje korisni i mogu se montirati istovremeno sa senzorima za vlagu.

Upravljanje senzorima za vlagu kao značajan ekološki korak

Uz sve veće apele mnogobrojnih ekoloških organizacija da se voda štedi, jer je nezamenjiv resurs za normalno funkcionisanje svakog oblika života, otvorila su se vrata i prema novim tehnologijama u poljoprivredi koja koristi čak 70 odsto svetski dostupne slatke vode. Tu pre svega govorimo senzorima za vlagu koji su deo pametnih sistema za navodnjavanje.

I novi koncepti života u gradu odavno su uveli ove uređaje kao redovne, jer se jedino na taj način mogu očuvati travnate površine i drugo zelenilo u parkovima bez prevelike potrošnje pijaće vode.

Potpuno ista stvar se dešava i u ruralnim oblastima u kojima se pretežno obavlja proizvodnja hrane i u kojima je očuvanje zdrave vode imperativ, jer uglavnom koriste svoja izvorišta i bunare.

Saznanje mnogih proizvođača da se biljke ne moraju nužno zalivati samo na osnovu procene njihovog izgleda je revulucionarno.

Često se dešava da se pomoću senzora i nove tehnologije otktriju potpuno drugačiji razlozi nenapredovanja biljaka od pretpostavljenih.

plodna-zemlja-u-ruci
Senzori za vlagu doprinose i boljoj ekološkoj situaciji.

Nova percepcija navodnjavanja uz senzore za vlagu

Više nego ranije se zna o svojstvima i uzgoju svake pojedinačne biljne kulture od kada su senzori za vlagu u upotrebi. 

Posmatranjem biljaka kako reaguju na navodnjavnje koje se odvija pomoću informacija iz senzora za vlagu, vremenom se otkrivaju i optimalne količine vode neophodne za svaku biljku posebno.

Na taj način se unapred mogu predvideti troškovi koji su dovoljni da se održi nivo prinosa, koji je neretko mogao biti i manji usled neznanja i preteranog zalivanja.

Iako su dosta zatvoreni za prihvatanje novih tehnologija u proizvodnji, mnogi naši proizvođači su koršćenjem senzora za vlagu u sklopu svojih sistema za navodnjavanje obezbedili sebi mir i siguran profit koji ne zavisi od vremenskih prilika.

Zalivati biljke kada im to zaista treba, a ne kada izgledaju kao da im je potrebno, veliki je napredak u agronomiji, konkretno u biljnoj proizvodnji.

Višestruka ušteda uz senzore za vlagu

I dok se na prvi pogled ne čini značajnim, dužim  korišćenjem senzora za vlagu ostvaruju se velike uštede, pre svega:

  • vode
  • novca
  • vremena

Pametnim upravljanjem svih navedenih resursa postiže se stabilna, profitabilna  i održiva proizvodnja.

Svaka pametno iskorišćena informacija pri uzgoju biljaka se na duže staze isplati, zato se i naš tim stručnjaka u ovoj oblasti svesrdno preporučuje u davanju saveta i pomoći oko unapređivanja svih vrsta sistema za navodnjavanje.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.