SVE O TOME ŠTA JE PAMETNO NAVODNJAVANJE

Sve o tome šta je pametno navodnjavanje pročitajte ovde

Ako si do sada imao priliku da čuješ šta je Smart Watering, ovaj tekst će ti značiti da se do detalja informišeš. Saznaj da li i kako digitalizacija navodnjavanja može ti pomogne da smanjiš troškove proizvodnje u zasadu.

Ako prvi put čuješ za pametno navodnjavanje, obavezno pročitaj i informiši se o najsavremenijim tehnologijama za preciznu poljoprivredu.

Imaš velike troškove a mali prinos ?
Previše obaveza a malo vremena za sve?

Sve su to problemi koji muče i tebe i druge poljoprivrednike, a i nas jer smo i sami poljoprivredici, i rešili smo da preduzmemo nešto. 

Smart Watering je sistem za automatsko navodnjavanje i preciznu prihranu biljaka

Njegov cilj je da štedi vodu i omogućava da svaka biljka dobije đubrivo u meri koja joj je potrebna. Takođe štedi vreme potrebno za ručno uključivanje i isključivanje navodnjavanja. Štedi novac, i godine truda da se postigne savršen balans. 

Sastoji se iz 3 dela

Uređaj
On se postavlja na već postojeći sistem navodnjavanja kap po kap

Aplikacija
Instalira se na mobilni telefon

Senzori
Prikupljaju podatke iz polja

Smart Watering uređaj predstavlja „srce sistema“ sistema za digitalno navodnjavanje. On upravlja opremom za navodnjavanje i vrši merenje i obradu podataka sa senzora.

U svakoj zoni na polju se postavlja po jedna merna stanica

Svaka stanica meri vlažnost zemljišta na osnovu kojih aplikacija sama uključuje i isključuje navodnjavanje tih zona. Korisniku ostaje da podesi za svaku zonu optimum vlažnosti koji treba da se održava i aplikacija dalje sve radi sama – uključuje opremu u polju i spram merenja po potrebi menja sekcije koje se navodnjavanju.

Tako dobijaš precizne podatke iz polja

Putem senzora protoka u svakom trenutku imaš uvid u stvarno stanje na parceli. U slučaju zastoja dobijaš obaveštenje na svoj mobilni telefon i tek tada izlaziš na teren i rešavaš problem.

Aplikacija korisniku, kada nije na parceli, daje povratnu informaciju šta se dešava u polju. Na primer, da li je pumpa stala, da li je pukla neka cev, da li je krenulo navodnjavanje, kao i šta govore merenja sa drugih senzora.

Oni ti omogućavaju da precizno vodiš svoju poljoprivrednu proizvodnju. Poenta je da ono što imaš maksimalno iskoristiš i dobiješ najbolje rezultate koji će ti doneti najveći profit.

Ideja o Smart Wateringu nastala je još 2015.godine, kada su osnivači firme, Zoran i Lazar bili studenti. Lazar je tada posadio lešnik u svom rodnom mestu. Imao je problem kako da upravlja navodnjavanjem a da ne bude fizički prisutan na parceli. Pošto su obojica bili na tehničkim fakultetima, seli su i zajedno napravili prvu verziju Smart Watering uređaja za daljinsko navodnjavanje putem SMS poruke.

Prvobitna ideja je ostala ista do dan danas, sa jednog mesta imati nadzor i kontrolu nad navodnjavanjem. Ona se samo transformisala i pretvorila u aplikaciju za daljinsko upravljanje navodnjavanjem, i evoluirala u nešto što se zove potpuna automatizacija navodnjavanja.

Trenutno brojimo preko 30 zadvoljnih klijenata, među kojima je i Delta Agrar

Delta Agrar ima instaliran ovaj sistem u najvećem voćnjaku jabuka u ovom delu Evrope. Njihovo jednogodišnje iskustvo sa ovim sistemom donelo je sledeće rezultate 

Direktna ušteda u potrošnji vode od 30% , smanjeni troškovi u vidu manje potrebe radne snage na terenu, uz povećanu bujnost biljke i maksimalan kvalitet roda.

Naši zainterosovani klijenti imali su priliku da dođu upravo u ovaj voćnjak u Čelarevo. Videli su kako izgleda uređaj, kako i gde se postavlja. Takođe su pitali direktno nadležne za ovaj voćnjak kako i koliko im pomaže u poslovnim aktivnostima.

Evo šta su rekli i pitali na demonstraciji:

Edin – „Vode je sve manje, imamo sve veće oscilacije, i neka iskustva iz prethodnih godina teško možemo pripisati na narednu godinu. Svaka ušteda vode nam znači. Mi kod nas u Bosni generalno nemamo mnogo problema sa vodom, ali postoje neki delovi koji imaju velike viškove vode dok drugi delovi imaju problema. U području gde ja živim do pitke vode ima 200 metara. Mislimo da bi nam ovaj sistem pomogao da maksimalno iskoristimo i rasporedimo to što imamo.“

Balaž – „Koji je maksimalni broj zona kojim sistem može upravljati?“ – 16 zona. U teoriji može i više ali je u praksi teško ostvarivo.

Armin – „Da li ste umesto uštede vode i radne snage u voćnjaku primetili bolji kvalitet ploda?“ – Imamo pozitivne rezultate, što svedoče rezultati u ovom voćnjaku. Biljka je živi organizam, i kao svaki organizam ima svoje potrebe za vodom i hranivima. Kada je biljka u optimalnom stanju, ona Vam donosi najbolje rezultate. Ukoliko joj date previše vode dolazi do gušenja biljke i suše. Ukoliko joj date premalo vode, drugačijim procesom ali opet dolazi do sušenja biljke. Pored prinosa za tu godinu, vi gubite i zasad. Cilj je dovesti zasad i biljke u optimalno stanje, kako bi se postigao maksimalan prinos.

Srđan – „Da li može da se uštedi na đubrivu?“ – Ako dodajete hraniva fertigacijom kroz sistem za precizno navodnjavanje, dolazi do uštede hraniva. U skladu sa kulturom koju gajite, vi određujete dubinu zemljišta u kojoj treba održavati optimalnu vlažnost, obično je to zona u kojoj je korenov sistem najaktivniji. Preciznim određivanjem optimalne količine vode, i preciznim doziranjem dolazi do maksimalnog iskorišćenja unetih hraniva. Samim tim ne dodajete prevelike količine vode, tako da ne može doći do ispiranja hranljivih elemenata u podzemne slojeve. Takodje vaša biljka nikada neće biti žedna, i nema bojazni od suše.

Srđan – „Šta je sve potrebno da bih mogao da koristim Smart Watering?“ – Potrebno je da imate sistem navodnjavanja kap po kap. Aplikacija funkcioniše preko GPRS-a. Za ulazak u samu aplikaciju, uključivanje, isključivanje, i uvid u informacije potrebno je da budete povezani na Internet.

Ostala pitanja i odgovore o Smart Wateringu možete pročitati ovde.

Koje su koristi od smart watering – a?

Ušteda vremena i optimizacija radne snage

Veći prinos uz značajnu uštedu vode

Precizna prihrana za maksimalan kvalitet roda

Pogledajte našu PONUDU I CENE.

POZOVITE NAS +381 65 523 1300

Ili nam pišite putem kontakt forme.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.