smart-watering-delta-agrar-biosens-dnevne preporuke-fond-za-inovacionu-delatnost-republike-srbije

Uskoro: dnevne preporuke za navodnjavanje uz Smart Watering sistem!

Ovaj projekat je podržan od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije

Kao mlada tehnološka kompanija u domenu poljoprivrede, u velikoj meri zavisimo od povratnih informacija naših korisnika. Koliko god ideja da imamo, uvek ih proverimo na terenu za poljoprivrednicima i svaki put naučimo šta treba prilagoditi.

Poljoprivreda je tradicionalno zatvorena grana jer je nivo odgovornosti veliki. Zato sve odluke moraju da se donose pametno i zaista promišljeno.

 

Velik broj ideja koje prikupimo sa terena, testiramo u saradnji sa velikim korporacijama koje imaju resurse i mogućnosti da isprobaju novitete. Nakon saradnje sa korporacijama, novitete donosimo i među mala gazdinstva sa proverenim rezultatima.

“Bilo bi dobro kad bismo dobili i preporuke pored podataka”

Pravac razvoja našeg sistema se uvek razvijao u smeru davanja pravih podataka poljoprivrednicima. Suština je da u svakom trenutku imate kontrolu, donosite bolje odluke, i napravite uštede – što u vremenu, što u novcu. 

Naši senzori šalju parametre u aplikaciju na telefonu, a vi putem nje uključujete, isključujete ili automatizujete svoj sistem za navodnjavanje kap po kap.

Međutim, nedavno su nas korisnici na terenu pitali da li bismo mogli da obezbedimo da aplikacija daje i preporuke šta treba uraditi sa tim podacima. Razlog za to je dvostruk.

Mali proizvođači imaju sve te podatke iz zemljišta u svom telefonu, ali opet moraju samostalno da prate i donose odluke. Nekad to nije jednostavno, naročito ako prvi put se bavite proizvodnjom.

Praćenje podataka je problem i u velikim sistemima, gde ima previše posla a sve manje radne snage. Vlažnost zemljišta se stalno menja, površine su velike i iako ostvarujemo velike uštede u obilascima, vremenu i radnoj snazi, troši se dosta vremena na donošenje odluka.

Iz ovih razgovora, postali smo svesni smo da obična informacija poput vlažnosti i sličnih nije više dovoljna. Treba vam uvid šta da radite kad se poklope parametri.

Tako smo došli do rešenja da naša aplikacija sada uz podatke daje i dnevne preporuke.

Više nije potrebno da tumačite sami podatke sa senzora. 

smart watering sada daje dnevne preporuke za navodnjavanje

Smart Watering sada daje dnevne preporuke za navodnjavanje na osnovu podataka sa senzora!

Algoritam za dnevne preporuke smo razvili u saradnji sa naučnicima sa instituta BioSens, ekspertima za voćarstvo iz kompanije Delta Agrar, kao i savetnicima agronomima koji vode proizvodnju borovnica na preko 100 ha. 

– Na osnovu parametara sa senzora, on daje analizu i dnevne preporuke za navodnjavanje. Stoga više nije potrebno da trošite vreme na samostalno tumačenje podataka.

– Sistem je trenutno isproban na voćnjacima jabuke, borovnice i lešnika.

Dobijate dnevne preporuke kada i sa koliko vode treba da navodnjavate svoje voćnjake.

– To znači da na svom telefonu sada imate direktno upotrebljive informacije u realnom vremenu koje možete iskoristiti istog trenutka u voćnjaku.

Ovaj sistem smo razvijali dve godine i uskoro ćemo ga pustiti u javnost. Ako želite da saznate više pre svih, pišite nam.

Smanjenje troškova navodnjavanja i prihrane za 30% i povećanje prinosa za 10% uz sistem dnevnih preporuka

smanjenje troškova prihrane i navodnjavanja za 30 posto, povećanje prinosa za 10 posto

Naše studije pokazuju da ćete uz sistem dnevnih preporuka smanjiti troškove navodnjavanja i prihrane za 30% i povećati prinos za 10%. Na prvi pogled deluje neverovatno, ali potvrdili smo ove pretpostavke sa velikim proizvođačima i stručnjacima za poljoprivredu.

Biljke koje se navodnjavaju kada treba i koliko treba, daju veći prinos. A kada optimizujete navodnjavanje i prihranu, smanjujete i troškove. Nema bacanja resursa.

Na primer, MK grupa uz pomoć Smart Watering sistema povećala prinose kukuruza više nego duplo!

Kompanija Delta Agrar je uštedela 17% vode na godišnjem nivou samo pomoću Smart Watering automatizovanog navodnjavanja uz višestruko smanjenje potrebne radne snage za obilazak voćnjaka.

Uz sistem dnevnih preporuka, možete brže doći do dodatnih rezultata – preko onih ušteda koje svakako već ostvarujete uz Smart Watering proizvod.

Cela serija Smart Watering proizvoda takođe je poboljšana

Naravno, sve povratne informacije sa terena iskoristili smo i da unapredimo i postojeće proizvode, tako da su preporuke samo deo novih funkcionalnosti.

Poboljšali smo analitiku i dodali granice vlažnosti na grafikonima kako biste jasnije videli da li ste u dobrim granicama vlažnosti ili lošim. Ova funkcija će vam pomoći da reagujete na vreme, ali i dvostruko potvrdite dnevne preporuke za navodnjavanje, bez nagađanja.

analitika unutar proizvoda smart watering

– Olakšali smo navigiranje kroz aplikaciju na telefonu. Pojednostavljene su funkcije, smanjen je broj klikova i brže dolazite do potrebnih podataka.

aplikacija i granice za navodnjavanje na telefonu

– Poboljšali smo administratorski meni za distributere koji prodaju Smart Watering kao dodatni sistem. Sada imate jasniji pregled svih uređaja koje vaš korisnik poseduje i lakše ih podešavate. Samim tim, svojim korisnicima ćete pružiti bržu uslugu uz veće zadovoljstvo.

– Napravili smo drugu generaciju Smart SENSE mernih stanica. One sad imaju litijum-jonsko baterijsko napajanje. Efikasnije su i podržavaju dodatne senzore – za vlagu, temperaturu, EC u zemlji i supstratu do 6 dubina, pH zemlje i supstrata, brzinu i pravac vetra, temperaturu i vlažnost vazduha, kao i za mraz.

– Poboljšali smo prikaz istorijata i trenutne potrošnje vode, kao i prikaz parametara navodnjavanja. Imaćete dobar pregled kakva je sezona i kakve su promene od početka korišćenja sistema, što znatno olakšava kako donošenje odluka, tako i odluke u budžetu.

Za dalji razvoj poljoprivrednog softvera koji vam štedi novac i vreme, bitno nam je vaše mišljenje

Ovaj algoritam ćete uskoro moći i sami da isprobate tokom naših promotivnih perioda. Ukoliko biste želeli da saznate više, pozovite nas ili nam pišite na mejl.

Ukoliko imate još predloga koji bi učinili Smart Watering boljim rešenjem za vaš voćnjak, ne oklevajte da nas pozovete. Rado ćemo obići vaše gazdinstvo, razmeniti savete o navodnjavanju i porazgovarati o mogućnostima za bolje prinose.

Pratite nas na društvenim mrežama i podelite ovaj tekst sa svojom mrežom, kako bi bili u toku sa razvojem poljoprivredne tehnologije u Srbiji!

Ostavite komentar

Your email address will not be published.