Studija slučaja: Kako navodnjavanje putem senzora daje biljci uvek koliko treba, a štedi vodu, vreme i novac

Kada se spomene primena nove tehnologije, uvek je na prvom mestu pitanje njene finansijske opravdanosti. Tehnološke inovacije u poljoprivredi su uvek primamljive, ali nekad osim estetske modernizacije, ne donose ništa značajno.

Kada smo se 2019. godine obratili kompaniji Delta Agrar koja uživa ogromnu reputaciju u poljoprivredi, znali smo da, u slučaju da odluče da sarađuju sa nama, moramo da opravdamo svaki uloženi dinar na ubedljiv način.

Morali smo da pokažemo da naše tehnološko rešenje zaista utiče na rast prinosa. Krupna obećanja poput potpune automatizacije navodnjavanja, uštede vode i smanjenja radne snage moraju da imaju neku potporu u podacima. 

U saradnji sa Delta Agrarom, izradili smo studiju slučaja u kojoj ćete pronaći upravo podatke koji potvrđuju sve benefite automatike u poljoprivredi, primenjene u okruženju u kom se cena jedne greške meri milionima.

Automatizacija navodnjavanja voćnjaka u Čelarevu kao precizniji metod

Kompanija Delta Agrar u svom vlasništvu ima ukupno 700 ha voćnjaka izvoznog kvaliteta – u Čelarevu i Zaječaru. Voćnjaci su opremljeni svom mogućom tehnologijom 21. veka, tako da je gotovo svaki proces optimizovan. Celokupna proizvodnja jabuka odvija se po GLOBAL GAP sistemu koji omogućava izvozni kvalitet.

Kompanijski stručnjaci su putem analize procenili da postoji još jedno polje u kom mogu da naprave uštede i optimizacije – a to je navodnjavanje. Određivanje režima navodnjavanja na osnovu prirodnog kruženja vode u prirodi (evapotranspiracija i vodni bilans) pokazalo se nepreciznim.

Pri vizuelnim proverama, često su uočavali da su biljke bile presušene ili prevlažene. Osim toga, koristili su i previše radne snage za obilaske voćnjaka – čak 200 i više obilazaka godišnje samo za potrebe navodnjavanja.

Iz tog razloga, odlučili su da isprobaju Smart Watering u vidu pilot projekta.

Ciljevi studije slučaja su bili sledeći:

 • Proveriti da li je moguće u potpunosti automatizovati navodnjavanje
 • Videti da li pametno navodnjavanje putem senzora povećava prinos
 • Analizirati reakciju biljaka, uštedu vode, uštedu radne snage

Jednostavno rečeno, krovni cilj je bio utvrditi da li je uopšte finansijski opravdano da se investira u automatizovanu tehnologiju navodnjavanja Smart Watering.

Probno automatsko navodnjavanje u Čelarevu počelo je od 12,3 hektara

Pilot projekat je krenuo od 4 zalivne površine.

Postavili smo test polje sa Smart Watering uređajem na 12,3 hektara, a kontrolna površina je bila na istoj lokaciji, na površini od 12,8 hektara.

Proces je izgledao ovako:

Na test polju postoje 4 zalivne zone

 • Postavili smo Smart Start kontroler koji pokreće 4 elektro-ventila prečnika 3“ i nominalnog protoka 27 m3/h.
 • Na glavnom vodu nalazi se senzor protoka koji obaveštava koliko je vode potrošeno i koliko vode je stiglo do svake biljke. 
 • U svakoj zoni nalazi se merna stanica sa sondom koja meri vlažnost zemljišta na 6 dubina (10cm, 20cm, 30cm, 40cm, 50cm, 60cm). 
 • Navodnjavali smo dve sorte jabuke: Greni smit i Crveni delišes.

Oglede i merenja radili smo u 2019. i 2020. godini, u toku sezone navodnjavanja. Zemljište je tipa černozem, a po teksturnoj klasi (Tommerupu) je glinovita ilovača.

Rezultati automatskog navodnjavanja voćnjaka već u prvoj godini nadmašili su očekivanja

Kada pogledate tabele sa potrošnjom vode u nastavku, vidite da ukupna potrošnja vode za 2019. godinu na delu gde je ugrađen Smart Watering uređaj iznosi 22.452 m3, a tamo gde nije, iznosi 28.380 m3

Dakle, u 2019. godini Delta Agrar je uštedeo čak 17% vode na delu koji ima automatsko navodnjavanje putem senzora.

Smanjena je i upotreba radne snage. Zaposleni u Delta Agraru za 2019. godinu obišli su voćnjake 229 puta kako bi kontrolisali navodnjavanje. Voćnjaci sa Smart Watering sistemom zahtevali su čitavih 50 obilazaka

Dakle, studija je pokazala da pametno, automatizovano navodnjavanje pored vode štedi i vreme, i to 4 puta.

Samim tim, Delta Agrar je mogao da preusmeri radnu snagu i ušteđeno vreme na druge, vitalnije procese za sam razvoj kompanije.

Automatsko navodnjavanje u 2020. godini nadmašilo je i rezultate iz 2019. godine

Iako je bilo potpuno očekivano da će rezultati biti samo bolji, obradovala nas je ipak i naredna godina pilot projekta.

U 2020. godini, polja sa sistemom Smart Watering utrošila su 19.569 m3 vode, dok su polja bez sistema utrošila 24.596 m3 vode na gotovo istoj površini. 

Dakle, u 2020. godini uštedeli smo 20,44% vode.

Radnici Delta Agrara su 177 puta obišli polja bez sistema, a 44 puta polja pod sistemom Smart Wateringa, što je za 4 puta manje od uobičajenog.

Pogledajte uporedne tabele u nastavku.

Uštede vode uprkos povećanoj potrošnji u nekim delovima

Kako se može videti u tabeli 5, u nekim mesecima nije bilo uštede vode, već čak i povećanje potrošnje. To znači da sistem pametnog i automatskog navodnjavanja Smart Watering zapravo ne štedi vodu, već daje biljci koliko joj treba. 

No uprkos tim povećanjima i optimizacijama, ušteda na potrošnji vode na godišnjem nivou iznosi nešto više od 17% ili oko 5.000.000 litara vode na površini od 12,3 ha, što je ušteda od 406.500 litara/ha.

Konačni zaključci studije slučaja

Kada se saberu svi podaci iz prethodnih tabela sa iskustvom na terenu, dobija se sledeće:

 • U nekim delovima voćnjaka u kojima se navodnjavanje vrši uz pomoć senzora i Smart Watering aplikacije, dopremalo se drastično manje vode, a prinos, kvalitet i rezultat na kraju godine ostali su nepromenjeni.
 • U neka polja se dopremalo više vode, a ipak je ostvarena ušteda za 17% sveukupno.
 • Na biljkama pod Smart Watering sistemom uočeni su manja bujnost, smirenost sadnica i dosta krupniji plodovi.
 • Rezultat je slabija rezidbu što donosi uštede u radnoj snazi potrebnoj na rezidbu.
 • Uštedom vode se dolazi i do uštede energije jer je smanjena potreba za pokretanjem pumpi za vodu.
 • Ostvarene su uštede i u radnoj snazi čak 4x puta.

Na kraju, pogledajte šta kaže direktor distribucije u Delta Agraru, Luka Popović

Smart Watering sistem je uspešno dokazao svoju korist u najmodernijem voćnjaku ovog dela Evrope. 

Dok polako planiramo nove projekte, studije slučaja i testiranja, pozivamo vas da pogledate sve benefite koje Smart Watering pruža velikim proizvođačima.

Štaviše, pozovite nas u goste i rado ćemo testirati sistem i u vašem voćnjaku, i to potpuno besplatno.

Ako želiš da ostaneš u toku sa najnovijim dešavanjima, studijama slučaja koje radimo u raznim voćnjacima i želiš da prvi budeš obavešten o novitetima iz sveta preciznog navodnjavanja prijavi se na našu mailing listu tako što ćeš uneti svoj email u polje ispod i kliknuti na PRIJAVI ME.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.