Smart Watering pobednik Future Agro Challenge Srbija 2016.

Poljoprivredna proizvodnja, e-poljoprivreda, biotehnologije, biogoriva, robotika i precizna mehanika, agro logistika, nutricionizam i zdravlje, edukacija, agro turizam, ambalaža i bezbednost su samo neke od agro kategorija u kojima se takmičilo preko 30 preduzetnika iz Srbije koji su učestvovali u takmičenju Future Agro Challenge Srbija 2016 (FAC).

Cilj takmičenja FAC je da doprinese razvoju poljoprivrede i povezivanju agro-inovatora i preduzetnika sa agro institucijama i investitorima i stvori uslove za saradnju i zajedničko rešavanje izazova u poljoprivredi.

U finale FAC Srbija 2016 takmičenja plasiralo se 12 preduzetnika koji su prezentovali svoje poslovne ideje i inovacije 18. novembra 2016. na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, u organizaciji Serbia Start Up, Klastera kreativnih industrija Vojvodine i Regionalne agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Alma Mons, uz podršku partnera kao što su Garancijski fond Vojvodine, Fondacija sporta mladih, Founder institute, Vojvođansko udruženje preduzetnica i drugi.

Prof. dr Branko Ćupina, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju i direktorka departmana za ratarstvo i povrtarstvo Dragana Latković, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, otvaranje Future Agro Challenge Srbija 2016

Future Agro Challenge Srbija je deo svetskog FAC, mreže preko 50 zemalja učesnica koje će učestvovati u završnim kvalifikacijama za svetsko finale. Svetsko finale će se održati u Južnoafričkoj republici  u Johanesburgu, koji će u martu 2017. godine biti domaćin Globalnog kongresa preduzetništva koji okuplja delegacije iz 160 zemalja sveta.

Pored poljoprivrede, važno mesto na ovom događaju zauzelo je obeležavanje Svetskog dana ženskog preduzetništva (19. novembar). “Problemi žena preduzetnica su prepoznati i mi na različite načine pomažemo žensko preduzetništvo, tako ćemo i ovog puta, na ovom takmičenju, nagraditi jednu ženu preduzetnicu u oblasti poljoprivrede i podržati njen dalji razvoj u okvirima naše institucije, Garancijskog fonda Vojvodine“, rekla je Teodora Vlaović. Jedna od članica žirija i ambasadorka Srbije u Women Entrepreneurship Day (WED), Ksenija Vlaović koja kao uspešna preduzetnica već nekoliko godina unazad pomaže preduzetnicima i ženama preduzetnicama u Srbiji, ukazala je na značaj mentorstva i projekat online podrške koji organizuje WED kako bi omogućio stalnu i laku dostupnost saveta i konsultacija koje uspešni preduzetnici pružaju kolegana preduzetnicima u bilo kojoj fazi razvoja.

Tanja Kalezić otvaranje takmičenja u agro biznisu i inovacijama Future Agro Challenge Srbija 2016.

“I dok se nove generacije vraćaju prirodi i u potrazi za kvalitetnom hranom prate trendove gradskih bašta i povratka na selo, dok se s druge strane rađaju tehnološke inovacije i menjaju svet koji smo do sada poznavali, naši talentovani preduzetnici ne zaostaju za svetskim trendovima i pokazali su na takmičenju FAC Srbija 2016 da su spremni da se uhvate u koštac sa najvećim izazovima kao što su održivost, obnovljivi izvori enerije, primena IT u agro proizvodnji, gastronomiji ili logistici i naš je zadatak da obezbedimo uslove za njihov razvoj, izradu prototipa, testiranje i izlazak na tržište. Takmičenja i promocija inovacija su dobrodošli ali je konkretna podrška inovacijama da ugledaju svetlost dana i testiraju se u realnim uslovima osnovni preduslov za konkurentnost na tržištu.” izjavila je Tanja Kalezić, konsultant za strateško planiranje i uvođenje inovacija, osnivač Serbia Start Up organizacije za jačanje preduzetnika.

Pobednik takmičenja Future Agro Challenge Srbija 2016 i Serbia Start Up za agro biznis 2016 je mladi preduzetnik Lazar Jovanović, firme Smart Watering iz Novog Sada, koji je po oceni 12-članog žirija ispunio ključne kriterijume takmičenja, inovativnost i tržišni potencijal. Smart Watering je sistem za daljinsko upravljanje navodnjavanjem i pomaže poljoprivrednim proizvođačima da kontrolišu udaljene sisteme za navodnjavanje i istovremeno imaju uvid u stanje sistema.

Pobedom na nacionalnom finalu takmičenja, Lazar se kvalifikovao za svetsko finale Future Agro Challenge 2016 u Johanesburgu, te ćemo pratiti dalji tok ovog takmičenja.

Nagradu Garancijskog fonda Vojvodine, za izradu profesionalnog biznis plana i podršku u daljem radu, osvojila je Ana Svilar, preduzetnica firme GreenMindConsulting iz Pančeva i njen tim sa kojim razvija solarnu komoru za kompostiranje.

Drugoplasirani tim Future Agro Challenge Srbija 2016 je Jovica Glišović iz Beograda i Easy-berač, poljoprivredni uređaj za efikasno branje kupina i malina uz visoki stepen zaštite i očuvanja ploda.

Serbia Start Up agro biznis 2016, prvi pratilac je firma Lablogistic iz Beograda i preduzetnik Vladimir Despotović koji sa timom razvija softver koji smanjuje troškove prevoza i povezuje prevoznike sa malim poljoprivrednim proizvočima.

Drgi pratilac je firma Serbia`s Green iz Smedereva i inovator Milan Petronijević koji je obrazovanje iz astro fizike usmerio na razvoj sistema kolektora za usmeravanje svetlosne energije koji postižu visoke uštede u sistemima staklenika.

Milica Vračarić, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzetnića, ko-organizator Future Agro Challenge Srbija 2016.

Nagrade za ostvarena dostignuća dobili su firma GreenSoft iz Novog Sada i preduzetnik Darko Šolar za razvoj integrisanih informacionih modula koji pomažu upravljanje poljoprivrednom proizvodnom i dostupnost informacija i Miljan Radulović iz MP Centra iz Novog Sada za razvoj super efikasne pumpe za navodnjavanje i ostvarenje značajnih ušteda primenom oscilacija i iskorišćenjem gravitacione sile.

U ovako jakoj konkurenciji, pohvale žirija i mentora dobili su i drugi finalisi i to Know How iz Novog Sada za razvoj socijalnog preduzeća i povezivanje studenata koji kroz praksu stiču kulinarske veštine i isporučuju obroke socijalnim grupama stanovništva, firma INGEL iz Rakovca koja radi na razvoju prototipa električnog napajanja poljoprivrednih uređaja preko postojećih samohodnih sistema za zalivanje, zatim Hronoteglica iz Inđije čija osnivačica kombinuje zdrave i visoko hranljive sastojke u posebna gastronomska iskustva i DunavNet iz Novog Sada, firma koja razvija softverska rešenja na klaud sistemima za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Serbia Start Up će nastaviti dalji rad sa učesnicima takmičenja i kao Microsoft parnter organizovaće radionice na temu IT u agro proizivodnji i procesima kako bi timove koji razvijaju IT rešenja uključili u Microsoft BizSpark program za podršku startapa u vrednosti od 120.000 dolara profesionalnih servisa.

“Posebno se zahvljujemo Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, direktorki departmana za ratarstvo i povrtarstvo Dragani Latković i prof. dr Branku Ćupini, prodekanu za nauku i međunarodnu saradnju koji su prepoznali i podržali ovu inicijativu, otvorili takmičenje i obratili se takmičarima, specijalnim gostima iz Ambasade SAD i predstavnicima Fondacije Ana i Vlade Divac, zatim članovima žirija među kojima su bili Zoran Ilić, direktor Biomelema, Bata Đorđević iz Fondacije sporta mladih, Milica Vračarić iz agencije Alma Mons, Gordana Radović direktorka Dnevnik-Poljoprivrednik, Ana Miličević direktorka Founder Institute u Srbiji, Ivana Zeljković iz Kluba prvih žena, Vesna Avramović iz Centra za upravljanje razvojem, Ksenija Vlaović ambasador ženskog preduzetnišva WED, Ratko Kuprešak direktor Amfora, Teodora Vlaović i Nebojša Ivanišević iz GFV kojima su poželeli srećan rad i organizatore pozvali na nastavak saradnje.” istakla je Kalezić.