Odlazak na svetsko finale podržan od strane najvećih kompanija

Sa porastom ljudske populacije i pojačane potrebe za kvalitetnijom i zdravijom hranom, sve je više izazova koji se postavljaju pred poljoprivredne proizvođače. Dugi niz godina, kao značajan cilj postavlja se optimizacija i maksimalno iskorišćenje zemljišta koje se koristi za poljoprivrednu proizvodnju.

Šta se želi postići?

Naravno, da se sa što manje površine dobije što veći prinos.

To je bitno i zbog potreba tržišta ali i zbog profita proizvođača. Velike svote novca se ulažu u razvoj poljoprivrede kroz razne oblike subvencija i podsticaja.

A jedno od eminentnijih svetskih takmičenja koja podržava i podstiče inovacije iz oblasti agrobiznisa i poljoprivrede je Future Agro Challenge (FAC).

Na stotine agro start-upova, vizionara, proizvođača i stručnjaka sa svih kontintinenata, na FAC izlaže svoje inovativne ideje iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i agrotehnologija. FAC je zapravo centralni događaj Global Enterpreneurship Week (GEW) kongresa čija je tradicija da se svake godine održava u drugoj zemlji.

Kao pobednički tim nacionalnog finala Future Agro Challenge Srbija 2016, koje organizuje SerbiaStartUp, naš Smart Watering tim je dobio šansu da, u konkurenciji od 50 zemalja, predstavi ideju o daljinskom navodnjavanju na GEW kongresu preduzetnika. Ove godine se takmičenje održava od 12. do 15. marta u glavnom gradu Južnoafričke Republike, Johanesburgu.

Naš tim je dobio šansu da Smart Watering ideju prezentuje svetskoj javnosti i potencijalnim investitorima na takmičenju za najbolji startap iz oblasti poljoprivrede, u kom će se osam odabranih finalista takmičiti za glavnu FAC 2017 nagradu.

Velika nam je čast sto su naš odlazak u Johanesburg pomogle velike kompanije, Schneider Electric DMS NS iz Novog Sada, Delta Agrar iz Beograda i Energomont iz Subotice. One su prepoznale naš potencijal i želju, te su odlučili da podrže našu ideju. Veliku zahvalnost dugujemo i direktorki SerbiaStartUp, čije konsultacije su bile dragocene.

Sa direktorom Delta Agrara, Ivanom Kostićem, razgovarali smo i o budućoj saradnji na njihovim projektima koji se tiču automatizacije i unapređenja sistema za navodnjavanje u zasadima kompanije Delta Agrar.

Držite nam palčeve i pratite našu Facebook stranicu gde ćemo postavljati zanimljivosti i novosti direktno sa takmičenja.