Inženjer poljoprivrede Bojan Vukojević nam otkriva sve detalje o preciznom navodnjavanju

Uvodimo novu sekciju u okviru našeg bloga – INTERVJU!

Naš prvi sagovornik je Bojan Vukojević, stručnjak za navodnjavanje firme Savacoop. Bojan je član tima koji se bavi prodajom, projektovanjem i instalacijom sistema za navodnjavanje. Sa Bojanom smo popričali o preciznoj poljoprivredi pa i o Smart Watering sistemu za pametno navodnjavanje.

Na kraju je Bojan dao odličan savet svim poljoprivrednicima koji razmišljaju da li da olakšaju sebi proizvodnju uvođenjem precizne poljoprivrede i pametnog navodnjavanja.

IZ VAŠEG ISKUSTVA, SA KAKVIM PROBLEMIMA SE POLJOPRIVREDNICI SUOČAVAJU AKO NE KORISTE PRECIZNO NAVODNJAVANJE?

Osnovni i primarni problem je kada vam svaki klijent kaže: Koliko ja vode treba da dam svojim usevima? E sada, znači, problematika u celoj postavci sistema između projektanta I krajnjeg korisnika je prenos tog nekog osnovnog znanja o ciklusima navodnjavanja, o potrebi biljaka za vodom, referentna evapotranspiracija, poljski vodni kapacitet I tako dalje. To je prosečnom korisniku izuzetno komplikovano.

STA OČEKUJETE OD PRECIZNE POLJOPRIVREDE I DIGITALNOG SISTEMA ZA NAVODNJAVANJA?

Pa očekujemo pre svega da, u nekom budućem periodu, sama digitalizacija i precizno navodnjavanje bude neminovnost i sastavni deo svake proizvodnje. I želimo da prezentjemo poljoprivrednim proizvođačima, na najbolji način sve benefite koje će dobiti korišćenjem sistema precizne poljoprivrede.

Kontakt sa kompanijom Smart Watering uspostavili smo početkom ove godine. I zajedno smo došli na ideju da instaliramo jedan uređaj, u polju lešnika u Srbobranu, kako bismo što bolje spoznali funkcionalnosti I benefite koje bismo mogli da predstavimo našim potencijalnim kupcima.

ŠTA POLJOPRIVREDNICI MOGU DA OČEKUJU OD PAMETNOG SISTEMA ZA NAVODNJAVANJE SMART WATERING?

Korišćenjem ovakvog sistema, mnogi parametri se prikupljaju, a kupcu, tj korisniku sistema se prikazuje jednostavno, preko aplikacije na svom mobilnom telefonu, kada treba da navodnjava i koliko treba da navodnjava svoj usev.

Takođe u uređajima Smart Watering- a postoji opcija za samu automatizaciju sistema, tako da, svaki put kada je potrebno da biljka dobije određenu količinu vode ili određenu količinu hraniva, pošto takođe imamo instalirane EC I PH senzore, sam korisnik sistema tj. proizvođač zna u kom momentu je dao dovoljnu količinu vode i dovoljnu količinu hraniva kroz sistem.

KOJE STE PREDNOSTI UOČILI ANALIZIRAJUCI I TESTIRAJUĆI NAŠ PAMETNI SISTEM ZA NAVODNJAVANJE, SMART WATERING?

Najpre da spomenem velike uštede u, ajde da kažemo energentima – sama potrošnja struje, potrošnja vode, potrošnja hraniva… Znači sve je optimalno, daje se biljci onoliko koliko joj treba i nismo u obavezi da proizvodimo rezerve, da nam pumpe rade duže, da dajemo više hraniva. Imamo tačno i precizno sve određeno, što se tiče potreba biljaka.

DA LI UPOTREBOM SISTEMA ZA PAMETNO NAVODNJAVANJE DOLAZI DO UŠTEDE I U RADNOJ SNAZI?

U ovim vremenima, jako bitna stvar jeste pitanje radne snage. Sa ovakvim sistemom može znatno da se uštedi i na radnoj snazi. Korisnik sistema ima radnika oslobođenog obaveze da je prisutan na sistemu dok sistem radi, tako da radnik može da se bavi i nekim drugim poslovima, ne mora motriti sistem. Sistem  radi sam, automatizovan u odnosu na potrebu biljaka za vodom. Naravno, ako se desi bilo kakav kvar ili greška, sistem će to registrovati i prijaviti.

O saradnji sa našom firmom Smart Watering

DA LI VIDITE POTENCIJAL U NAŠEM SISTEMU ZA PAMETNO NAVODNJAVANJE?

Vidimo jako veliki potencijal u ovakvom uređaju, a i u samom pristupu ekipe iz Smart Watering-a, kako su pristupili samom konceptu uređaja. I to se nama jako dopalo. Nadamo se da će ovaj uređaj postati sastavni deo svih naših sistema za navodnjavanje.

DA LI STE ZADOVOLJNI SARADNJOM SA LJUDIMA IZ FIRME SMART WATERING?

Jesmo, jesmo, prevashodno, osim partnerskih mogu da kažem slobodno da imamo i prijateljski odnos. Slušaju sve naše sugestije i sve što im prenesemo kao potencijalne probleme proizvođača.  Ako ne mogu da reše u datom momentu, rešiće problematiku kroz svoj sistem u nekom narednom periodu, tako da stvarno što se tiče saradnje sa timom iz Smart Watering-a očekujemo dugu i plodonosnu saradnju u narednom periodu.

Poruka za sve poljoprivredne proizvođače

PO VAŠEM MIŠLJENJU, ZAŠTO POLJOPRIVREDNICI TREBA DA KORISTE PAMETNI SISTEM ZA NAVODNJAVANJE?

Jednostavno dolazi takvo vreme da moraju da iskoriste maksimalno sve svoje resurse koje imaju bilo da su u pitanju energenti, bilo da je u pitanju radna snaga. Ovo je sistem slobodnog tržišta što znači da u svakom momentu, na svakom metru moraju da gledaju kako da uštede i da imaju što rentabilniju proizvodnju. A sa ovim sistemom, u nekom narednom periodu definitivno će moći da računaju na veliku pomoć što se tiče te problematike.


Budi i ti pametni poljoprivrednik i navodnjavaj voćnjak putem telefona ili računara


Probaj besplatno

Ostavite komentar

Your email address will not be published.