[Pitamo stručnjake] Goran Jašin, Agrounija – Kako efikasno zaštititi voćnjak od prolećnog mraza

Da li znaš da je protekle godine, usred korone, mraz oštetio voćare u Srbiji za 50 miliona evra? Šteta u nekim voćnjacima je bila čak 100%.

Predsednik Udruženja voćara Vojvodine, profesor Keserović, upozorio je tada da je stradalo 95% roda kajsije, koja je najviše prisutna na teritoriji Vojvodine, Podunavlja i u okolini Čačka.

Ove činjenice govore mnogo u prilog koliko je bitno zaštititi voće od mraza putem stručnih metoda i na vreme. Da bismo vam pružili proverene informacije, redovno kontaktiramo stručnjake u oblastima poljoprivrede.

Ovog puta smo razgovarali sa Goranom Jašinom iz Agrounije, kompanije u vlasništvu MK AGRAR-MK GROUP.

Sa njim je razgovarao Rastko Mihajlov, menadžer za odnose sa klijentima u našoj kompaniji Smart Watering.

–       Gorane, dobro nam došao i hvala što si pristao na ovaj intervju. Reci nam malo više o sebi i svom radu.

Rastko, bolje vas našao. Odrastao sam u Zrenjaninu dok poslednjih 9 godina živim u Novom Sadu.

Završio sam poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, smer Uređenje, korišćenje i zaštita voda – melioracije, osnovne i master studije.

Od 2014. radim u kompaniji Agrounija, koja je deo grupacije MK AGRAR-MK GROUP, kao rukovodilac navodnjavanja na zalivnim sistemima.

Pod mojim nadzorom je 400 ha površine za ratarsko-povrtarsku proizvodnju sa pivot uređajima za navodnjavanje, 112 ha voćnjaka sa sistemom navodnjavanja kap po kap i sistemima za zaštitu od mraza.


–       Impresivna biografija. Budući da su voćari većina naših čitalaca, reci nam malo više o voćnjaku o kom brineš.

Kao što sam rekao, voćnjak je površine 112 ha, sa sistemom kap po kap i sistemom zaštite od mraza. Započeli smo sa izgradnjom 2014. godine, a završili 2017. godine.

Od sortimenta jabuke proizvodimo zlatni delišes, greni smit, gala, fudži i klupsku sortu krimson snou.

–       Spomenuo si zaštitu od mraza. Svesni smo koliko mraz može da bude opasan ako se ne preduzmu adekvatne mere. Samo prošle godine je naše voćare oštetio za 50 miliona evra.

Veoma je bitno da u tom periodu pojavljivanja mraza, tokom marta i aprila budete spremni. Mada, kako je počelo sa klimatskim promenama, moguće je da će se taj period i pomerati.

Niske temperature usporavaju fiziološke procese biljke, a ako je temperatura previše niska, onda ih zaustavljaju u potpunosti. U prolećnom periodu, tokom buđenja vegetacije, niske temperature mogu da oštete ćelije biljke, nanesu štetu i umanje prinose biljaka.


–       Koji delovi biljke su najosetljiviji na mraz?

Najugroženiji delovi biljke su pupoljci.Najotporniji su lisni pupoljci, a najosetljiviji su cvetni pupoljci. Oštećenje tek izraslog lista iz lisnih pupoljaka nije toliko kritično jer će se oni zanoviti daljim tokom vegetacije.

Najosetljiviji, a ujedno i najbitniji su cvetni pupoljci, jer predstavljaju rod za tekuću godinu. U zavisnosti od faze razvića tj. otvorenosti cvetnog pupoljka, kondicije biljke, jačine i dužine trajanja mraza zavisi I otpornost biljke.

izvor: agrotim.mk

–       Kako zaštititi voćnjak od mraza i štete?

Postoji više načina, ali uglavnom se dele na pasivne i aktivne mere zaštite.

Pasivne (indirektne) se primenjuju pre nastupanja mraza. One služe za smanjenje štete od mraza.

U pasivne mere zaštite od mraza spadaju, između ostalog:

 • Izbor lokacije
 • Izbor biljaka
 • Pravilna rezidba
 • Pokrivanje biljaka

U aktivne mere zaštite od mraza spadaju:

 • Grejači
 • Mašine za proizvodnju vetra
 • Helikopteri
 • Rasprskivači

–       Kako odrediti adekvatni tip zaštite od mraza?

U zavisnosti od površine zasada, vrste kulture, izvorišta vode I sredstava kojim raspolažete. Jedan od najefikasnijih vidova zaštite je definitivno rasprskivačima iznad biljaka. Nakon odabira adekvatnog sistema neophodno je obratiti pažnju na:

 • Prvo, stepen razvića biljke. On nam pokazuje do koje temperature je biljka otporna na mraz.

Ako ste montirali antifrost sistem sa rasprskivačima, onda na osnovu stepena razvića možete da podesite temperaturu na kojoj će se sistem uključiti/isključiti.

Primer kritičnih temperatura za jabuku

Izvor tabele: Washington State University Extension and the U.S. Department of Agriculture

 • Drugo, dužina trajanja mraza i učestalost njegove pojave u određenom vremenskom periodu. Tako određujemo koliko dugo će sistem raditi.

Redovno obilazite voćnjak, naročito u periodu mart-april.

 • Raspoloživa rezerva vode i izvorište vode određuju moguće vreme rada sistema.

Obratite pažnju na kapacitete.

–       Koliko su efikasni antifrost sistemi?

Mi uvek preporučujemo da se u polja instaliraju senzori i tehnologija i da se ne oslanjate samo na pasivne metode zaštite ako želite ozbiljne rezultate. Uspeh zahteva ulaganja.

Efikasnost dobrog antifrost sistema je > 90%, u zavisnosti od toga šta koristite od tehnologije, koliko je često održavate i kako analizirate parametre.

Obratite pažnju na temperaturu vlažnog termometra (WBT) koju utvrđuje tzv. Wet Bulb senzor. To je temperatura okvašene biljke. Ovaj senzor vas informiše koja će temperatura biljke biti kad se aktivira antifrost sistem. Prilikom uključivanja sistema, WBT mora biti viša od kritične temperature biljke.

A kao što smo rekli i kao što možete videti u gore navedenoj tabeli, kritična temperatura biljke zavisi od stepena njenog razvića.

–       Gorane, mnogo hvala na informacijama i podeljenom znanju.

Hvala vama što ste me pozvali.

Ako imaš još neko pitanje, Gorana Jašina možeš da pronađeš na LinkedInu.

Smart Sens kao zaštita voćnjaka od prolećnog mraza

Nadamo se da si iz ovoga uspeo da uvidiš značaj dobre i pravovremene zaštite od mraza.

Na kraju bismo samo želeli da ti usmerimo pažnju na SmartWatering Smart Sens. To je deo naše standardne ponude sistema koji, zahvaljujući velikom broju senzora, može da ti posluži kao izuzetno tehnološko rešenje za efikasnije upravljanje antifrost sistemom.

 Zahvaljujući velikom broju senzora može da ti posluzi kao alat koji će ti pomoći da reagujes na vreme javljajući ti kada će nastupiti mraz kako bi mogao na vreme da reaguješ i zaštitiš voćnjak.

Najbolja subvencija za tvoj voćnjak je zaštićena i kontrolisana proizvodnja koja će za rezultat imati dobar profit i prinos.

Kontaktiraj nas da saznaš više o Smart Sens sistemu ili da zakažeš prezentaciju u svom voćnjaku.

Ako želiš da ostaneš u toku sa najnovijim dešavanjima, studijama slučaja koje radimo u raznim voćnjacima i želiš da prvi budeš obavešten o novitetima iz sveta preciznog navodnjavanja prijavi se na našu mailing listu tako što ćeš uneti svoj email u polje ispod i kliknuti na PRIJAVI ME.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.