smart-watering-mileta-čuljković

Uspešne priče – Mileta Čuljković, proizvođač borovnice

Proizvodnja borovnica u Srbiji je biznis koji godišnje donosi zaradu od 30.000 do 40.000 EUR po hektaru, a kako jedan zasad odlično rađa i posle 50 godina, proizvođači ga nazivaju i biznisom koji se ostavlja unucima.

Međutim, sve deluje tako odlično u teoriji, a da li je to tako i u praksi? Čega sve treba da se odrekneš, kroz kakve avanture sve prođeš da bi podigao sam zasad borovnice i vodio uspešnu proizvodnju?

Na ovu temu razgovarali smo sa našim korisnikom, Miletom Čuljkovićem, čovekom koji je obišao ceo svet radeći na kruzeru i svoju ušteđevinu uložio u borovnice.

Mileta je radio 8 godina kao pomorac. Dok je sedeo na brodu često je razmišljao o tome čime bi se bavio kada se vrati u svoje rodno selo.

Zajedno sa svojim kumom dolazi na ideju da svoju ušteđevinu uloži u podizanje zasada borovnice od 3ha.

On se u svojoj avanturi susreo sa raznim izazovima. Neke od njih je podelio sa nama.

 Takođe je nesebično podelio svoje znanje i dao nekoliko korisnih saveta pri podizanju zasada i negi same borovnice.

 Od skoro, Miletin zasad je SMART zasad sa instaliranim Smart Watering sistemom za navodnjavanje i prihranu. On razume kako tehnologija može da bude alat koji će obezbediti optimalan rezultat i profit.

Sa Miletom je razgovarala koleginica Jelena Arsenić, marketing asistent u našoj kompaniji Smart Watering.

  • MILETA, DOBRO NAM DOŠLI I PRE SVEGA HVALA VAM ŠTO STE PRISTALI NA OVAJ INTERVJU I DA SVOJE ZNANJE I ISKUSTVO NESEBIČNO PODELITE SA NAMA. ZA POČETAK RECITE NAM NEŠTO VIŠE O SEBI I GDE SE TO DANAS NALAZIMO?

Pre svega dobrodošli, nalazite se u zasadu Milete Čujković, porodice Čujković, da kažem svi smo uključeni u ovaj biznis. U Takovskom kraju, eto na 500m uzgajamo Duke, ovaj zasad u kom smo sad je star 5 godina, 5. vegetacija. Ja živim u Gornjem Milanovcu, ali provodim ovde najveći deo dana, da ne kažem od jutra do mraka. Porodica mi je u Gornjem Milanovcu, a putujem eto nekih 18km svaki dan i imam u planu da se preselimo tu na selo i onda će to biti, da kažem kompletna priča, gde će cela porodica da bude uključena u ove poslove.

  • KADA STE POČELI DA SE BAVITE PROIZVODNJOM BOROVNICE?

Prva istraživanja 2014. i 2015. i onda 2016. podignut ovaj zasad znači neko planiranje i neki predradovi su trajali nekih godinu dana, što savetujem sve da urade minimum godinu dana pripremu pa tek onda da planiraju sadnju.

  • ZAŠTO BAŠ BOROVNICA, A NE NEKA DRUGA VOĆNA VRSTA?

Pa prvobitno je trebao da bude lešnik, ali smo odustali od lešnika, eto istraživali smo koje je to voće koje je perspektivno, koje je to voće da kažem kojoj naš klimat odgovara i došli smo eto do te informacije što i svi pominju da je borovnica kod nas, dolazi na berbu kada je nema na evropskom tržištu, tako da eto to je jedan od presudnih razloga

  • KAKAV JE BIO VAŠ POČETAK I KAKO STE NAPREDOVALI?

Uh početak, kao i svaki, svi kažu težak, pogotvo mi, koji smo ušli u voćarstvo bez ikakvog iskustva prethodnog, ono što se kaže kao guska u maglu, ali to nas je ono da kazem malo i očvrsnulo i naučili smo neke stvari koje smo kasnije ispravili u novim zasadima, ali svakako bilo je grešaka. Verujem da bilo ko kad je radio zasad prvi put da nije uradio.

  • DA LI STE ZADOVOLJNI KAKO NAPREDUJE VAŠA PROIZVODNJA?

Pa zadovoljni smo, izazovno, svaka godina je izazovna na svoj način. Trudimo se da budemo, da kažem u korak sa problemima, ako ne i jedan korak ispred. To je i suština voćarstva, monitoring i da se odrađuju stvari na vreme.

  • SA KOJIM STE SE POTEŠKOĆAMA SUSRELI NA POČETKU PROIZVODNJE?

U poteškoće, pa uvek šta ja znam eto klimu da kažem da je to nešto što je najizazovnije prilagoditi, ishranu i zaštitu, vremenskim uslovima i prilagoditi se i tržištu tako da eto to je nešto što je izazov.

  • KOLIKI JE ZNAČAJ NAVODNJAVANJA U PROIZVODNJI BOROVNICE?

Pa bitno je navodnjavanje, naravno jedan od bitnijih segmenata. Moram da kažem da su sve karike u lancu bitne. Ako jedna ne valja, povlači ono drugo, kao domino efekat imate tako da navodnjavanje bih svrstao kao jednu od najbitnijih stavki. Može drastično da utiče i na prinos i na napredovanje zasada. Tako da, eto, u intezivnom uzgoju svakako bitna stvar.

  • KAKO STE NAVODNJAVALI NA POČETKU?

Uh, kako smo navodnjavali u početku, pa eto, nismo mnogo imali nekih da kažem pomeranja u smislu što se tiče navodnjavanja, sem doziranja hrane. To je nešto što smo unapredili u odnosu na samo navodnjavanje. Bankovi su i zemljište da kažem radi se neko tipsko, duple cevi za navodnjavanje kako bi koren imao sa svih strana i voda i hrana da se širi.

  • KOLIKO DUGO KORISTITE SMART WATERING SISTEM ZA DIGITALNO NAVODNJAVANJE I PRIHRANU?

Smart Sistem koristim od ove godine, upoznati smo sa sistemom eto od početka Lazarevog rada. Drago mi je što smo sada usli u saradnju sa njim jer dosta je i on uznapredovao kao i mi i zadovoljni smo naravno prevashodno što Lazar može da odgovori da kažem. Fleksibilan je u smislu može da prilagodi naše zahteve i to odradi na terenu.

  • KOJA SU VAŠA OČEKIVANJA OD TEHNOLOGIJE?

Definitivno oprema je uznapredovala i tu se pojavljuje od dronova koji vrše zaštitu, folijarnu prihranu biljaka, do ne znam tih pametnih sistema za navodnjavanje i računara. Definitivno mislim da se poljoprivreda pomera u smislu tehnološkom, što se tiče mašina i oprema.

  • SAVET ZA USPEŠNU PROIZVODNJU BOROVNICE?

Budite dosledni. Znanje, to je ključ. Znači morate vi koji ste u zasadu da poznajete tu biljku, ako dajete određenu hranu, zašto dajete, u kom momentu dajete i monitoring koji sam već pomenuo, znači monitoring je ključ. Praćenje svih parametara u zasadu. Ovo je posao gde s jedne strane nudi neku vrstu slobode, gde ste vi, da kažem, gospodarite svojim vremenom. Gospodari ste svoga vremena. S druge strane opet je izazovno u smislu koliko se god mi trudili neke rizike sveli na minimum da li je to navodnjavanje, protiv gradna zaštita uvek postoji neki rizik na koji mi ne možemo da utičemo. Prevashodno to je klima, drugi tržišta su turbulenta i eto to je nešto da kažem. Ako se neko odluči na ovo preporučio bih mu da uđe onako sa dosta volje i mora da voli ovo da bi uspeo kao i svaki posao, nema bez. Dok ne daš sebe nemaš ni rezultata.

  • MILETA, HVALA TI PUNO JOŠ JEDNOM NA IZVOJEDNOM VREMENU I PODELJENOM ZNANJU.

Kontaktiraj nas da saznaš više o Smart Watering sistemu ili da zakažeš prezentaciju u svom voćnjaku.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.