Koraci za podizanje efikasnog zasada borovnice

MARKO RADOVANOVIĆ JE NAKON JEDNE SEZONE POVEĆAO KVALITET PLODA PRATEĆI OVE KORAKE

Često se susrećemo sa uzgajivačima borovnice, poput Marka, koji gaje veliku strast ka svom zasadu. Oni su pioniri savremenog uzgoja borovnice u Srbiji i regionu,i imaju veliko poštovanje prema naučnim saznanjima i novim tehnologijama.

U ovom tekstu okrećemo se prvim koracima prilikom podizanja zasada, ili proširivanjem postojećeg.

Pročitajte u nastavku teksta, jedan od uspešnih primera.


Marko Radovanović je vlasnik zasada borovnice na površini od 1 hektara, u okolini Kragujevca. Ove godine ulazi u treću sezonu od kada je započeo uzgoj.

Borovnice jesu kultura sa ne toliko dugom tradicijom u našoj zemlji. Doživele su ekspanziju posle 2000-ih godina i od tada jesu jedna od najprimamljivijih kultura za investiranje.

Marko je, kao i mnogi, video potencijal u ovoj vrsti proizvodnje, jer u nju vredi ulagati i očekivati dobru zaradu. Šta mu donosi tu prednost? Tržište. Kako domaće, tako i evropsko i svetsko tržište. U poređenju sa drugim kulturama, kod njih se prepoznaje jaka prodaja. Takođe, dobar rok trajanja, poznat kao shelf life, koji je od izuzetne važnosti distributerima. Ali i duga sezona branja, na koju pravilnim izborom sadnica može da se utiče.

Međutim, u žurbi da iskoriste ove prednosti, uzgajivači će možda biti u iskušenju da saseku neke korake u prvih nekoliko godina uspostavljanja zasada borovnice. Iz ugla navodnjavanja, odbacivanje nekog od ovih koraka, znači negativno uticanje na rezultate koje želimo kasnije postići.

Koraci za podizanje i gajenje borovnice

Kao što smo ranije naglašavali jedan zasad čini sistem zemljište-biljka-voda. To je sistem koji je duboko povezan sa svakim svojim delom i ne može se razvojiti. Iz tog razloga se osvrćemo na više koraka prilikom zasnivanja zasada borovnice, ili proširivanja površina pod borovnicom.

1) Izaberite lokaciju koja je zaštićena od kasnih mrazeva.

Mraz može oštetiti cveće i mlade bobice. Zato je potrebna lakša tekstura tla koja je dobro isušena, ali ne i sušna. Takođe treba da bude bogata organskom materijom. Nizak pH i nizak nivo kalcijuma su veoma poželjni.

2) Započnite ispitivanje tla i pripremu tla jednu do dve godine pre sadnje.

Gotovo uvek, sumpor će biti potreban za snižavanje pH do optimalnog opsega od 4,5 do 5,0. Potrebno je vremena, barem jednu punu sezonu rasta, da bi sumpor reagovao u zemljištu, i da bi počeo da snižava pH. Dodaci organskih materija su takođe korisni.

3) Borovnica se obično sadi u proleće čim se obrađuje zemlja.

U rupu za sadnju dodajte 3-4kg neke vrste kompostirane organske materije ili treseta.  Ali izbegavajte kompost od gljiva zbog visokog pH.

4) Voda odmah.

5) Novozasađene biljke trebalo bi da pokažu nalet rasta otprilike dve nedelje nakon sadnje.

Kada to uradite, nanesite 20kg amonijum sulfata na 0,5ha. Bitno je napomenuti da đubrivo treba dodavati na udaljenosti od 6cm od stabla biljke. Pazite da ne preterate, jer možete lako sagoreti koren borovnice.

6) Količina đubriva koju dodajete je individualna za svakog proizvođača.

Pre podizanja zasada borovnice, morate imati urađene sve analize zemljišta kako bi ste znali čime raspolažete. U zavisnosti od toga kakvo je vaše zamljište, dobićete količinu sumpora koju morate dodati u njega radi snižavanja pH. U našim zemljištima, uglavnom se borimo sa visokim pH za borovnicu, iz tog razloga manje obrađujemo temu podizanja pH. A iz prakse smo potvrdili da je upravo snižavanje pH zahtevniji proces od obratnog. Iz tih razloga, pravilno podizanje novih površina olakšaće vam dalje poslovanje.

7) Takođe korišćenje sumporne kiseline za snižavanje pH se pokazalo kao dobro rešenje.

Prednosti ovog načina se ogledaju u tome što se sumpor može jednostavno može dodati putem sistema za navodnjavanje, poput fertigacije. Ovim putem ušteda u angažovanju radne snage je više nego očigledna.

8) Cvetne pupoljke treba skinuti sa biljaka borovnice odmah nakon sadnje, u godini osnivanja.

Potpuno uklonite cvjetove sa biljaka tokom druge godine kako bi se biljke dobro formirale. Žrtvovanje ove male količine voća dobro će uticati na  uspostavljanja zasada koja će donositi plod 15 i više godina ako je dobro održavan. Neki usevi bi takođe trebali biti uklonjeni u trećoj godini, što bi opet podstaklo zdravo formiranje biljke.

Šta se dešava ako ne uklonimo cvetove u drugoj godini od sadnje?

Biljke uglavnom budu zakržljale ali u isto vreme prekrivene bobicama. U toj situaciji biljka se bori da proizvede dovoljno zelene mase kako bi mogla da hrani te bobice i iznese ih do berbe. Ova neravnoteža dodatno negativno utiče na formiranje žbuna, i donosi negativne rezultate u godinama koje dolaze. Prve godine u kojima se formira zasad, jesu godine koje nam određuju profit u godinama punog roda. Drugim rečima, ova neravnoteža vas može dosta koštati u narednim godinama. Iz tog razloga ne treba žaliti žrtvovanje te male količine plodova.

Navodnjavanje predstavlja sistem koji vam olakšava eksploataciju ovih zasada. Pomaže vam u prihrani zasada i održava poželjnu vlagu (u suvim periodima i tokom perioda neadekvatnih padavina). Takođe pomaže u popravljanju terena na kome je zasad podignut.

Kako bi maksimalno iskoristio prednosti navodnjavanja za kvalitet njegovih plodova, Marko je od početka uzgoja uveo automatizaciju navodnjavanja.

Kakve prednosti donosi automatizacija u odnosu na konkurente?

Koren borovnice, isključivo u savremenim zasadima, ne raste toliko duboko u tlu kako bi mogao podneti jake stresove suše. Ovaj problem je svakako dodatno izražen u prvim godinama zasnivanja zasada. Zbog toga je navodnjavanje kap po kap neophodno prilikom uspostavljanja zasada borovnice. A stroga provera vlažnosti zemljišta posebno u prvim godinama daje vašem zasadu dodatnu sigurnost. Automatizacijom navodnjavanja kap po kap, Marko je rizik od suše u potpunosti eliminisao. Zahvaljujući savremenim tehnologijama, navodnjavanje nikada nije bilo preciznije nego danas.

„Što se tiče sistema za navodnjavanje smatram da je to jako bitna stavka u proizvodnji borovnice, tako da sam se odlučio za daljinsko navodnjavanje i kompletnu kontrolu sistema. Šta to znači? Hteo sam da u svakom trenutku imam kompletnu informaciju kakva voda ili kakva prihrana ulazi u zasad.“

Marko
Borovničar

Ono što smo ranije u ovom tekstu napomenili: godine u kojima uspostavljate zasad jesu godine koje vam određuju profit u budućnosti. Zbog toga održavanje optimalne količine vlage u kombinaciji sa optimalnim hranivima jeste od ključne važnosti za svaki zasad.

Kako ovakav način prihrane biljaka utiče na njihovo zdravstveno stanje?

„Naravno da je to jedan bitan razlog, jer u svakom trenutku imamo kontrolu nad tim šta se dešava, koja je vlažnost supstrata biljaka, koliko hrane dobija svaka biljka, da li svaka biljka dobija istu količinu hrane, tako da, vidi se na biljkama da to ima smisla.“

Marko
Borovničar

Borovnice su višegodišnje biljke. Vredno je odvojiti vreme tokom osnivanja kako biste bili sigurni da su sve potrebe biljaka zadovoljene.

Intervju sa Markom u emisiji Agro medie

Pročitaj još: Pravilna priprema biljke za narednu sezonu 

BERRY CONFERENCE 2020: Prezentacija i izložba

Smart Watering uređaja i aplikacije

22. februar 2020. Beograd

Ostavite komentar

Your email address will not be published.